Psikoloji Yüksek Lisans programının amacı; öğrencilere psikolojinin alt alanları (klinik psikolojisi, sağlık psikolojisi, örgüt ve endüstri psikolojisi, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, bilişsel psikoloji) ile ilgili kuramsal bilgileri ve en son gelişmeleri aktarmak, bu alanda beceri kazanmalarına yardım etmek, kazanılan bilgi ve becerileri uygulamaya ve bilimsel araştırmalar yapmaya hazırlamaktır.
Bu program dahilinde öğrenciler tez aşamasında ilgi duydukları psikolojinin alt dallarından herhangi biri ile ilgili bir konuda daha derinlemesine inceleme, bilgilenme ve yeterli donanıma sahip olma fırsatı bulurlar. Program, kazandıracağı bilimsel araştırma uygulama, analiz ve raporlama deneyimi ile doktora programlarına aday olmaya yönelik gerekli donanımı sağlamaktadır.
Program dört yarı yıl sürmektedir. Birinci ve ikinci yarı yıl toplam 60 krediden oluşan derslerin tamamlanması gerekmektedir. Programın 5 zorunlu dersi İleri Klinik Psikoloji, İleri Sosyal Psikoloji, İleri Gelişim Psikolojisi, İleri İstatistik ve İleri Araştırma Uygulamalarıdır. Bu derslerin yanı sıra 3 seçmeli ders alınır. Üçüncü ve dördüncü yarı yıl süresince yüksek lisans tezinin tamamlanması gerekmektedir. Üçüncü yarıl yılda ayrıca tez çalışmasına hazırlayan ve zorunlu bir ders olan seminer dersi alınır. Bu ders kredisiz olup, öğrenci başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Müfredat:
1. Dönem |
2. Dönem |
İleri Klinik Psikoloji |
İleri İstatistik |
İleri Gelişim Psikolojisi |
Seminer |
İleri Araştırma Yöntemleri |
Seçmeli |
İleri Sosyal Psikoloji |
Seçmeli |
Seçmeli |
Seçmeli |
3. Dönem |
4. Dönem |
Tez |
|
Tez |
Bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, tezli yüksek lisans programının süresi dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanmalıdır.
Eğer öğrenci bir dersten başarısız olursa, o dersi bir sonraki yıl/dönem yeniden alarak başarı sağlayabilir. Derslere %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Dersler haftaiçi veya Cumartesi günleri olabilmektedir. Sefaköy ve Cevizlibağ Kampüs’te yapılmaktadır.
En geç birinci yarıyılın sonuna kadar her öğrenci için tez danışmanı atanır ve ikinci yarıyılın sonuna kadar öğrenci danışmanı ile beraber belirlediği tez konusunu enstitüye önerir. Yüksek lisans tezinin sonuçlanması ve diploma süreci ile ilgili detaylı bilgi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan 20.04.2016 tarihli Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine bakınız.
Psikoloji Yüksek Lisans (Tezli) Programı’nın ücretlerine bu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: https://www.istanbularel.edu.tr/wp-content/uploads/2023/11/2023-2024-Egitim-Ogretim-ucretleri-ve-Burs-olanaklari-Duyuru-3.pdf
Psikoloji Yüksek Lisans (Tezli/Tezsiz) Programı’na başvuran ve lisans mezuniyetleri psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) olmayan adayların yüksek lisans programına başlamadan önce Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından ihtiyaç belirlenmesi durumunda bilimsel hazırlık dersleri alınması gerekebilir. Bilimsel hazırlık derslerinin en geç iki dönemde bitmesi gerekmektedir. Ayrıca bilimsel hazırlık dersleri için ayrıca ücret ödenmektedir.
Gerekli Koşullar :
Programa başvuranların aşağıdaki koşulları karşılıyor olmaları gereklidir :
GerekliBelgeler :
Güz ve bahar dönemi olmak üzere senede iki defa başvuru açılmaktadır. Başvuru tarihlerini ensitünün duyurular kısmından ve online başvuru seçeneğinden takip edebilirsiniz.
BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE KAYIT
Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı için azami koşulları sağlayan her adayın ALES E.A puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %30’u ve bilimsel değerlendirmenin (ALES + Genel Not Ortalaması) %20’si alınarak adayların nihai puanları belirlenecektir. Nihai puan sıralamasına göre Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı için ilk 15 kişi kesin kayıt hakkı kazanacaktır. Asil listeden kayıt yaptırmayanların yerine sırasıyla yedek listede de bulunan adaylar kayda davet edilecektir.
Programa kabul almış öğrencilerden kayıt için istenen belgeler :
TC Uyruklu Öğrenciler :
Yabancı Uyruklu Öğrenciler :
Online Başvuru Formu sadece başvuru dönemi süresince erişilebilir olacaktır. Forma bir kez giriş yaptıktan sonra verilecek şifre bilgileriyle daha sonra forma tekrar girilerek gerekli düzeltmeleri yapmak mümkündür. Form eksiksiz olarak doldurulduktan sonra çıktısı alınarak imzalanması ve başvuru için gerekli belgelerle birlikte enstitüye teslim edilmelidir. Formda kişisel bilgiler, eğitim, sınavlar, yabancı diller, geçmiş deneyimler gibi bazı bilgilerin doldurulması ve bazı soruların yanıtlanması istenmektedir.Online başvuru formu belirtilen tarih aralıklarında bu linkte yer alır: https://obs.arel.edu.tr/oibs/ina_app/