Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programının amacı, teori ve pratiği birleştirebilen, etik ilkeleri benimsemiş ve klinik beceriler açısından yetkin uzmanlar yetiştirmektir.
Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans Programı kapsamında öğrencilerin aşağıdaki teorik ve uygulama derslerini en geç 4 dönemde bitirmeleri gerekmektedir. Bu koşulu sağlayan öğrencilerin tezlerini bitirmeleri için iki ek dönem hakkı bulunmaktadır. Ancak uzatılan her dönem için ekstra ücret ödenmektedir.
I. Dönem |
II. Dönem |
|
|
III. Dönem |
IV. Dönem |
|
|
Devam Zorunluluğu ve Sınavlar
Lisansüstü yönetmeliği gereğince, hangi gerekçeyle olursa olsun, devam zorunluluğu bulunan bir dersin devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o dersten final ve bütünleme sınavına giremez ve NA notu ile başarısız sayılır. Psikoloji bölümünde derslere katılıma önem verilmektedir. Teorik dersler için devam zorunluluğu %70, uygulamalı dersler için %80’dir.
Sınavlar akademik takvimde belirtilen final haftasında, dersin kendi günü ve sınıfında yapılır. Giriş niteliğindeki Süpervizyon-1 dersi dışındaki süpervizyonlar uygulama dersleri olduğundan bu derslerin bütünleme sınavları yapılmaz.
Ders ve Süpervizyon Seçimleri
İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü web sitesinde ders programının açıklanmasının ardından ders döneminin başlangıcından bir veya iki hafta önce öğrenciler, tercih ettikleri derslere kayıt olabilmek için bölüm başkanlığına şahsen başvururlar. Yüksek lisans süpervizyon seçimleri ise online olarak https://supervizyon-kayit.arel.edu.tr/ adresinden yapılır. Süreç dahilinde yaşanabilecek aksaklıklar ile ilgili psikoloji bölüm çalışanlarına mail ile ulaşılabilir.
Staj
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans için staj zorunluluğu ardıl 30 iş günüdür. Staj ile ilgili süreç Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARELKAM) tarafından başlatılır ve sonlandırılır. Öğrenci, ARELKAM’a şahsi başvuruda bulunur. Öğrenciler ARELKAM’ın belirlemiş olduğu başvuru tarihleri içinde staj yeri ayarlanmasını talep edebilir (kontenjanlar doğrultusunda belirli sayıda öğrenciye üniversite tarafından staj yeri sağlanmaktadır) ya da kendi ayarladığı staj yerine dair bilgileri ARELKAM’ın sistemine girebilir (http://arelkariyer.arel.edu.tr/ogrenci/login). Stajın uygunluğuna dair onay bölüm koordinatörü tarafından online olarak verilir. Staj tamamlandıktan sonra, stajla ilgili doldurulması gereken formlar (bu formların çıktıları sistemden alınabilir) ARELKAM’a teslim edilir.
Tez Süreci
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nda yer alan derslerin havuzu aşağıdaki linkte yer almaktadır. Listede yer alan derslerin hangilerinin açılacağı dönemlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programının ücretlerine bu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: https://www.arel.edu.tr/mali-isler-daire-baskanligi/ucretler/enstitu/sosyal-bilimler-enstitusu
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencileri için Bilimsel Hazırlık programı yoktur. Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına kabul için Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Lisans mezunu olmak gerekmektedir.
Gerekli Koşullar:
Programa başvuranların aşağıdaki koşulları karşılıyor olmaları gereklidir:
BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE KAYIT
Online Başvuru: Klinik Psikoloji Yüksek Lisans kayıtlarının ilk basamağı online başvuru olup, Haziran ayında Sosyal Bilimler Enstitüsü web sayfasından (https://www.arel.edu.tr/sosyal-bilimler-enstitusu) başvuru için duyurusu yapılır.
Online başvurunun ardından tüm başvuran öğrencilerin listesi alınır ve bu öğrenciler mail aracılığıyla yazılı bilim sınavına davet edilir. Bilim sınavına ilişkin gün ve saat duyurusu Sosyal Bilimler Enstitüsü web sayfasından (https://www.arel.edu.tr/sosyal-bilimler-enstitusu) duyurulur. Davet yazısında öğrencilerden diploma, transkript, referans mektubu, sertifikalar vb. belgeleri içeren bir dosya getirmesi istenir. Bu aşamada eksik veya gerçeğe aykırı belgelerin teslimi halinde aday öğrencinin başvuru iptal edilir.Öğrencinin bilim sınavından aldığı puanın %30’u, genel not ortalamasının %20’si ve ALES puanının %50’si alınarak oluşturulan listede kesme puanının üzerinde kalan kişiler mülakata çağırılır. Aday öğrenciler mülakat aşamasını geçtikten sonra internet sayfasında yer alan duyuru ile programa kayıt hakkı kazanıp kazanmadığını öğrenirler. Öğrenciler, duyurudan sonraki hafta enstitü tarafından kayıt için davet edilirler.
Enstitü kaydı ve mali kayıt için öğrencilere tanınan süre sona erdiğinde asil listede yer alıp kayıt yapmayan adayların yerine yedek listede yer alan adaylar kayıt için davet edilir.
Programa kabul almış öğrencilerden kayıt için istenen belgeler :
TC Uyruklu Öğrenciler :
Yabancı Uyruklu Öğrenciler :
Online Başvuru Formu sadece başvuru dönemi süresince erişilebilir olacaktır. Forma bir kez giriş yaptıktan sonra verilecek şifre bilgileriyle daha sonra forma tekrar girilerek gerekli düzeltmeleri yapmak mümkündür. Form eksiksiz olarak doldurulduktan sonra çıktısı alınarak imzalanması ve başvuru için gerekli belgelerle birlikte enstitüye teslim edilmelidir. Formda kişisel bilgiler, eğitim, sınavlar, yabancı diller, geçmiş deneyimler gibi bazı bilgilerin doldurulması ve bazı soruların yanıtlanması istenmektedir.Online başvuru formu belirtilen tarih aralıklarında bu linkte yer alır: https://v2.arel.edu.tr/doktora-ve-yukseklisans-basvuru-formu