Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programının amacı, teori ve pratiği birleştirebilen, etik ilkeleri benimsemiş ve klinik beceriler açısından yetkin uzmanlar yetiştirmektir.
Klinik Psikoloji Tezsiz program öğrencilerinin toplam 3 dönemde programı bitirmeleri gerekmektedir. Üçüncü dönemin sonunda bitirme projesini sunmayan öğrencilerin kayıtları silinir. Bundan dolayı öğrencilerin aşağıda gösterilen izlenceye uyması önerilir.
I. Dönem |
II. Dönem |
|
|
III. Dönem |
|
|
Devam Zorunluluğu ve Sınavlar
Lisansüstü yönetmeliği gereğince, hangi gerekçeyle olursa olsun, devam zorunluluğu bulunan bir dersin devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o dersten final ve bütünleme sınavına giremez ve NA notu ile başarısız sayılır. Psikoloji bölümünde derslere katılıma önem verilmektedir. Teorik dersler için devam zorunluluğu %70, uygulamalı dersler için %80’dir.
Sınavlar akademik takvimde belirtilen final haftasında, dersin kendi günü ve sınıfında yapılır. Giriş niteliğindeki Süpervizyon-1 dersi dışındaki süpervizyonlar uygulama dersleri olduğundan bu derslerin bütünleme sınavları yapılmaz.
Ders ve Süpervizyon Seçimleri
İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü web sitesinde ders programının açıklanmasının ardından ders döneminin başlangıcından bir veya iki hafta önce öğrenciler ders ve süpervizyon seçimlerini obs üzerinden gerçekleştirirler.
Staj
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans için staj zorunluluğu ardıl 30 iş günüdür. Staj ile ilgili süreç Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARELKAM) tarafından başlatılır ve sonlandırılır. Öğrenci, ARELKAM’a şahsi başvuruda bulunur. Öğrenciler ARELKAM’ın belirlemiş olduğu başvuru tarihleri içinde kendi ayarladığı staj yerine dair bilgileri ARELKAM’ın sistemine girebilir (http://arelkariyer.arel.edu.tr/ogrenci/login). Stajın uygunluğuna dair onay bölüm koordinatörü tarafından online olarak verilir. Staj tamamlandıktan sonra, stajla ilgili doldurulması gereken formlar (bu formların çıktıları sistemden alınabilir) ARELKAM’a teslim edilir.
Bitirme Projesi
Tezsiz öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için proje yazmaları gerekmektedir. Bitirme projesi danışmanlıkları atamaları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından yapılır. Proje tamamlandıktan sonra proje danışmanı, çalışmayı intihal programına tabi tutar. İntihal yüzdesi yönetmeliğin belirlediği aralıkta ise kişi projesini karton kapaklı bir biçimde enstitüye teslim eder ve mezuniyet işlemleri başlar.
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nda yer alan derslerin havuzu aşağıda yer almaktadır. Listede yer alan derslerin hangilerinin açılacağı dönemlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Seçmeli ders havuzu tablosu eklenecek.
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programının ücretlerine bu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz: https://www.istanbularel.edu.tr/wp-content/uploads/2023/11/2023-2024-Egitim-Ogretim-ucretleri-ve-Burs-olanaklari-Duyuru-3.pdf
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencileri için Bilimsel Hazırlık programı yoktur. Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına kabul için Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Lisans mezunu olmak gerekmektedir.
Gerekli Koşullar:
Programa başvuranların aşağıdaki koşulları karşılıyor olmaları gereklidir:
BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE KAYIT
Online Başvuru: Klinik Psikoloji Yüksek Lisans kayıtlarının ilk basamağı online başvuru olup, duyurular Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yapılmaktadır.
Online başvurunun ardından tüm başvuran öğrencilerin listesi alınır.Klinik Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans Programı için azami koşulları sağlayan her adayın lisans genel not ortalamalarının %100’ü alınarak adayların nihai puanları belirlenecektir. Nihai puan sıralamasına göre Klinik Psikoloji Tezsiz Yüksek Lisans Programı için ilk 30 kişi kesin kayıt hakkı kazanacaktır. Asil listeden kayıt yaptırmayanların yerine sırasıyla yedek listede de bulunan adaylar kayda davet edilecektir.
Enstitü kaydı ve mali kayıt için öğrencilere tanınan süre sona erdiğinde asil listede yer alıp kayıt yapmayan adayların yerine yedek listede yer alan adaylar kayıt için davet edilir.
Programa kabul almış öğrencilerden kayıt için istenen belgeler :
TC Uyruklu Öğrenciler :
Yabancı Uyruklu Öğrenciler :
Online Başvuru Formu sadece başvuru dönemi süresince erişilebilir olacaktır. Forma bir kez giriş yaptıktan sonra verilecek şifre bilgileriyle daha sonra forma tekrar girilerek gerekli düzeltmeleri yapmak mümkündür. Form eksiksiz olarak doldurulduktan sonra çıktısı alınarak imzalanması ve başvuru için gerekli belgelerle birlikte enstitüye teslim edilmelidir. Formda kişisel bilgiler, eğitim, sınavlar, yabancı diller, geçmiş deneyimler gibi bazı bilgilerin doldurulması ve bazı soruların yanıtlanması istenmektedir. Online başvuru formu belirtilen tarih aralıklarında bu linkte yer alır: